Peștera Cuviosului Chiriac de la Bisericani


Despre

Peștera Sfântului Cuvios Chiriac de la Bisericani se află în apropierea bisericii voievodale de la Bisericani, situată astăzi în incinta sanatoriului. De-a lungul secolelor lăcașul a fost loc de rugăciune pentru mulți pustnici, dar poartă numele Cuviosului Chiriac, viețuitor din secolul al XVII-lea, care a trăit în peșteră timp de 60 de ani, în nevoință aspră. La căpătâiul său s-a închinat însuși Sfântul Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei, în semn de prețuire pentru sfințenia sa.
Primul sihastru cunoscut din culmile Bisericanilor este însă Sf. Iosif, considerat întemeietor al vetrei monahale de la Bisericani, în secolul al XV-lea.
Născut într-un sat din Neamț, Sfântul Iosif și-a început viața monahală la Mănăstirea Bistrița, dar de acolo a plecat să se închine la Mormântul Sfânt și a rămas ani buni în Valea Iordanului unde a întemeiat prima comunitate duhovnicească românească din Țara Sfântă. Din cauza năvălirii arabilor a revenit în Moldova împreună cu ucenicii săi, întemeind primul schit de la Bisericani.
Sfinții Chiriac și Iosif au fost canonizați în anul 2008, iar moaștele lor se află în biserica voievodală de la Bisericani. Sunt pomeniți pe 1 octombrie, când viețuitorii mănăstirii și credincioșii merg în procesiune până la peșteră.
Călugării de astăzi de la mănăstire spun că în zonă ar exista mai multe astfel de peșteri care încă nu au fost descoperite, chiar numele de Bisericani datorându-se celor care veacuri la rând s-ar fi nevoit, sfințind cu rugăciunile și trupurile lor aceste locuri.

Sursa foto: bisericani.mmb.ro

Photo Gallery

Alte sugestii

Mănăstirea Nechit

Imprejurimi

Mănăstirea Horaița

Imprejurimi

Mănăstirea Horăicioara

Imprejurimi

Muzeul de Artă ”Iulia Hălăucescu” Tarcău

Imprejurimi

Lacul Vaduri şi Lacul Pângăraţi

Atractie naturala / Imprejurimi