Tradiții în Ajun de Bobotează


Tradiții în Ajun de Bobotează

În fiecare an, pe 6 ianuarie se sărbătorește Botezul Domnului sau Boboteaza, zi care amintește de Botezul Domnului Isus în apa Iordanului de către Ioan Botezătorul. Una din cele mai importante sărbători ale începutului de an, aceasta păstrează încă o mulțime de tradiții și obiceiuri, iar cele mai multe dintre acestea sunt pentru Ajun, zi de post pentru credincioși și de colindat pe la casele acestora pentru preoți.

Mersul preotului cu Ajunul

Și astăzi, la fel ca în vechime, în zilele premergătoare Bobotezei, preotul, însoțit de un alai de copii umblă din casă în casă cu crucea şi stropeşte cu apă sfințită prin toate încăperile, dar şi în restul gospodăriei. Conform tradiției, este aşteptat în pragul casei de gazdă, cu o lumânare aprinsă. Umblatul preotului cu Botezul se mai numeste Chiraleisa, cuvânt ce vine din limba greacă de la Kyrie Eleison, însemnând ”Doamne miluiește”. Copiii care însoțesc preotul strigă de trei ori "Chiraleisa!" și primesc de la gazde mere, nuci și prăjituri, sau mai nou bani. 
Preotul trebuie să stea măcar puțin la fiecare casă, spunându-se că altfel la fetele din casă nu vor veni pețitorii. Înainte gazdele pregăteau pentru sosirea preotului o masă plină cu bucate, neapărat de post. Între felurile tradiționale pentru această zi se numără grâul fiert cu miere și nucă, vărzările sau plăcintele cu ceapă și julfă, prune fierte si colaci. 

Crucile de gheață

Un alt obicei care s-a păstrat până astăzi este ca în zilele premergătoare sărbătorii de Bobotează să se taie  crucile de gheață pentru slujba dedicată Botezului Domnului.

Obiceiul este vechi de sute de ani și a fost păstrat în satele și chiar orașele din Moldova mai mult decât în alte regiuni ale țării. Pentru bisericile din Neamț, crucile se tăiau din apele râului Bistrița. Un astfel de moment de la începutul secolului XX a fost imortalizat de fotograful Adolph Chevalier, fotografia aflându-se în prezent în colecția Muzeului de Etnografie din Piatra-Neamț. 

Sursa foto: Muzeul de Etnografie Piatra-Neamț 

Superstiții și obiceiuri

În ziua de Ajun și de Bobotează nu e bine să fii supărat sau să te cerți, ca să fii așa tot anul.

Dacă pomii sunt acoperiți de brumă, va fi un an bogat. 

Dacă o femeie se împiedică și cade în Ajun de Bobotează se va căsători în curând. 

Fetele care postesc în această zi și își pun busuioc sub pernă își vor visa ursitul. 

Se mai spune că animalele din grajd vorbesc la miezul nopţii spre ziua de Bobotează despre locurile unde sînt ascunse comori, dar cine le aude şi spune altora despre asta, riscă să îşi piardă minţile.

În seara de Ajun se săvârșeau practici de aflare a duratei vieții. Se luau cărbuni din vatră și se denumeau cu numele tuturor membrilor familiei. Se credea că primul care va muri din acea familie va fi cel al cărui cărbune se va stinge cel mai repede.

În noaptea de Bobotează se deschid cerurile, dar numai cei foarte credincioși pot vedea acest lucru, iar lor Dumnezeu le va îndeplini orice dorință.

Alte sugestii

Din tradițiile românilor-vopsirea ouălor de Paști
Săptămâna Patimilor - tradiții și obiceiuri
Bunătăți pentru mesele de Paști
Sabia lui Tudor Vladimirescu se află la Piatra-Neamț
Credințe populare de Bunavestire