➂ „La pas” pe valea Bistriței

La pas prin Piatra


Despre

„LA PAS” PE VALEA BISTRIȚEI

PREAMBUL: Toate traseele „la pas” prezentate în aplicația noastră pornesc din inima orașului (Curtea Domnească) și tot aici revin, indiferent dacă ruta trasată e liniară sau circulară. De asemenea, plecăm de la premiza că atracțiile turistice de la Curtea Domnească au fost vizitate în prealabil: Turnul lui Ștefan cel Mare cu Biserica „Sf. Ioan Botezătorul” și cele două pivnițe, dar și muzeele de Artă, de Etnografie și de Artă Eneolitică (Cucuteni).

INDICAȚII ȘI ORIENTARE: Această rută turistică vă va purta din centru, pe Bd. Mihai Eminescu și până la Căprioara, singurul pod rutier din oraș peste râul Bistrița. Imediat ce veți face dreapta, veți observa o serie de case vechi, unele dintre ele interesante din punct de vedere arhitectural. Veți continua apoi în linie dreaptă până la ștrand, descris adesea de pietreni ca „Peste Vale”. Acesta e locul unde, de atâtea și atâtea decenii, își dau întâlnire localnicii și turiștii în weekendurile frumoase de vară (și nu doar). După ce veți trece de ștrand, mai sus pe deal e Schitul Doamna (Biserica Sf. Apostoli Petru și Pavel), iar în vale baza hipică din oraș. Câțiva pași mai în față vă așteaptă Hidrocentrala Piatra-Neamț (Barajul Bâtca Doamnei). Veți coborî apoi pe partea cealaltă a barajului și veți observa, pe dreapta, puntea de la ștrand. E bine de știut că și aceasta se află astăzi într-un plin proces de reabilitare. Veți traversa calea ferată, veți intra apoi pe strada Emil Costinescu și veți merge înainte până la intersecția cu Bd. Decebal, unde se află Biserica Precista Nouă. Făcând dreapta și îndreptându-vă spre centru, veți remarca Biserica Precista Veche, o altă clădire emblematică a urbei grație stilului arhitectural deosebit realizat de Roger Bolomey (figură marcantă). Pentru a reveni la turn, puteți continua pe bulevard până în Piața Petrodava, după care stânga pe Bd. Republicii. O alternativă interesantă e să faceți stânga imediat după biserică, să urcați puțin pe strada Mihail Sadoveanu, după care dreapta pe Calistrat Hogaș, până la casa memorială a scriitorului. Și pe această stradă se află câteva case vechi, unele dintre ele de patrimoniu.

DISTANȚĂ ȘI TIMPI: 7km (traseu circular) / 2h mers efectiv, 5-6h cu vizite și pauze.

EXTENSII POSIBILE: „La Caiace” se află la doar 1km (dus), ruinele cetății dacice „Petrodava” la 3km (merită mai ales datorită priveliștii), iar locul cunoscut drept „La lebede” la 4km. Toate acestea pot fi legate între ele, dar necesită un timp suplimentar alocat.

OFERTA HORECA: Folosiți-vă de secțiunea EAT & DRINK din aplicație pentru a găsi și alege locațiile din proximitatea rutei, în eventualitatea în care vă doriți să serviți masa sau să beți ceva.

Puncte din rută