➋ Drumeție pe dealul Cârloman (spre M.Bistrița)

Drumeții în natură


Despre

DRUMEȚIE PE DEALUL CÂRLOMAN (SPRE MĂNĂSTIREA BISTRIȚA)

INDICAȚII ȘI ORIENTARE: Și această drumeție în natură, ca și celelalte rute turistice „la pas” marcate în aplicație, are punctul de pornire la Curtea Domnească, inima orașului nostru. Cei ce își doresc să-l scurteze puțin, pot lua mașina personală până-n capătul străzii Bogdan Vodă, chiar la baza dealului Cârloman. Dacă veți merge însă la pas, veți putea admira casele istorice de pe strada Ștefan cel Mare, dar veți trece și pe lângă Colegiul Tehnic Forestier și Stadionul „Ceahlăul” Piatra-Neamț. Marcajele traseului încep imediat ce se ajunge pe coastă şi continuă spre Vârful Bobeica (677 m). Merg mai departe spre Poiana Drângu, apoi urcă până la Vârful Prihodiştei (807 m). De aici, în coborâre, se mai face o jumătate de oră până la Mănăstirea Bistrița. Gradul general de dificultate este mediu, cu câteva porţiuni mai dificile, așa că vestimentația corespunzătoare și încălțămintea potrivită sunt ferm recomandate. Turiștii care nu se încumetă să facă traseul complet, pot opta să meargă doar până în Poiana Drângu, după care se pot întoarce pe acelaşi drum sau pot alege o altă rută de coborâre.

ALTE DETALII: La începutul traseului, pe un platou larg deschis de pe Cârloman, poate fi admirat oraşul Piatra-Neamţ dintr-o perspectivă inedită, cu dealurile Pietricica, Cozla şi Cernegura, dar și lacul cu dealul Bâtca Doamnei. Aproape de Poiana Drângu se poate observa şi o parte din comuna Gârcina, iar într-o deschidere în cărare se distinge în depărtare chiar Masivul Ceahlău, cu Turnul lui Butu şi Ana, Ocolaşul Mic, Masa dacică, Ocolaşul Mare şi Vârful Lespezi. Pe cea mai mare parte a traseului cărările străbat pădurea deasă şi puţin umblată. Însă peisajele oferite de puţinele poieni răsplătesc călătorul obosit de drum.

DETALII LOGISTICE:
- Traseu în curs de omologare și marcat cu banda albastră.
- Dificultate: medie.
- Diferența de nivel: aproximativ 400-500m.
- Lungimea totală a traseului: 8-10 km (doar dus). Dacă ajungeți până la M.Bistrița, puteți lua un microbuz de aici care să vă aducă înapoi în oraș.
- Timp estimat de parcurgere: 4-5 ore, dar care poate varia mai mult în funcție de componența grupului de drumeție și de timpul alocat popasurilor pentru odihnă, pentru fotografii sau pur și simplu pentru a admira frumusețea pădurii.

Fotografii și informații preluate de la Gabriel Marin (Max), ghid de turism pasionat de munte și drumeții în natură. Dacă vă doriți să apelați la serviciile acestuia, îl puteți contacta pe numărul +40763634364.

Puncte din rută