Expoziție itinerantă de artă contemporană și memorie socială, E C L E R A J II

Expoziție itinerantă de artă contemporană și memorie socială, E C L E R A J II

IN THE CITY AND SURROUNDINGS

Location:


Piața Libertății 1, Piatra Neamț 610100, Romania

Dates And Hours:

Wednesday, 14th May 2025 - Monday, 14th July 2025
17:30 - 18:00
Tickets coming soon

About

Expoziție itinerantă de artă contemporană și memorie socială, E C L E R A J II, la Muzeul de Artă Piatra-Neamț, vernisaj, miercuri, 14 mai – Ziua Martirilor și Mărturisitorilor din Temnițele Comuniste, ora 17.30.
Expoziția „E C L E R A J II”, creată de cinci artiști vizuali contemporani din România — Andrei Bălan (sculptură), Teodor Zaica (pictură), Mircea Hristescu (pictură), Maria Ionescu (grafică) Maier Cătălin (desen) și Călin Torsan — își propune să aducă în prim-plan memoria celor care au suferit în timpul regimului comunist din România, printr-un „atelier-manifest” care luminează (ecleraj) partea ascunsă a istoriei recente: represiunea politică, deportările din Bărăgan și trauma colectivizării.
Titlul, „ E C L E R A J ”, cuprinde atât o notă de iluminare fizică, dar și o dimensiune spiritual și simbolică. Într-o interpretare mai amplă, „ecleraj” nu se limitează la simpla punere în lumină a unor aspecte, ci invită la un proces de dezvăluire și conștientizare profundă, un fel de „iluminare” spirituală. 
Această abordare de „atelier”, cum o numesc artiștii, explorează teme dureroase, dar necesare, cum ar fi suferința mântuitoare. Prin acest proces de „iluminare” artistică, expoziția dorește să restituie adevărul despre acea perioadă întunecată a istoriei, încărcată de represiune și tăcere.
Acest demers artistic are loc la 35 de ani de la căderea Cortinei de Fier, un eveniment crucial care a marcat începutul eliberării de regimurile totalitare din Europa de Est. Totuși, memoria victimelor comunismului a rămas, într-o mare măsură, nepăstrată în spațiul public, din cauza lipsei de recunoaștere și prezentare oficială de către autorități.
Expoziția este, astfel, o invitație la introspecție și la recunoașterea suferinței îndurate de generațiile trecute. Artiștii își doresc ca acest „ecleraj” să fie un punct de pornire pentru o dezbatere mai amplă și o reconciliere cu istoria, prin intermediul artei și al memoriei vizuale.
În deschiderea expoziției publicul va asista la un „Performance sonor” susținut de Andrei Bălan (chitară preparată) și Călin Torsan (fluiere tradiționale). Improvizația suprapune texturi metalice și suflături arhaice, sfâșiind liniștea „câmpului” idilic și introducând publicul în atmosfera dezrădăcinării.
Expoziția va fi prezentată de Andrei Bălan - Artist „Art Project”, Teodor Zaica și dr. Mihaela-Cristina Verzea.
Expoziția poate fi vizitată de marți până duminică, între orele 10:00-18:00, în perioada 14 mai-14 iulie 2025.